AVUI A POL

L'ANÀLISI POST-PARTIT

L'anàlisi de l'Alavés - Espanyol

Estabilitzats els fonaments defensius de l'equip, el repte de QSF per aquesta temporada consistia a fer un pas al capdavant. Especialment en fase ofensiva. Com atacar millor, o de manera més variada i imprevisible, sense baixar les prestacions en defensa. Experimentar amb altres variants tàctiques, encara que sigui per tenir alternatives amb les quals despistar al rival. Fer a l'equip més ric, en definitiva. Definir si volia la pilota o no. Si volia el control dels partits a partir de la possessió o si aquest concepte no el preocupa. El partit a Mendizorrotza és un bon escenari per treure conclusions sobre aquest aspecte.

Tot i l'arribada de jugadors més creatius que poden matisar la proposta, l'atac posicional continua sent l'assignatura pendent de l'equip. El tècnic ha mostrar confiança cega en un 11 titular que no li permet adaptar-se a altres contextos. L'Espanyol, construït amb jugadors ràpids i verticals, per progressar més que donar continuïtat, va tornar a constatar que necessita espais per atacar. I que quan no els troba, com a Vitòria, es converteix en un equip inofensiu i previsible. Gestionar atacs més llargs davant de rivals que cedeixen la pilota però no els espais resulta poc productiu; no hi ha la profunditat ni l'amplitud suficients per ocupar millor els espais i trobar l'home lliure. Especialment significatiu va ser el rol de Pablo Piatti, l'únic extrem pur de l'alineació que va abandonar la banda per convertir-se en un 'migcampista' més.

El gol de Christian Santos en el primer minut de partit va significar un canvi de guió molt perjudicial pels interessos de l'Espanyol. Des de l'arribada de De Biasi, l'Alavés s'ha convertit en un bloc molt defensiu que no s'exposa gens i cedeix tot el protagonisme ofensiu a les transicions dels seus homes més ràpids. L'Espanyol va regalar el que més li costa a l'equip del tècnic italià, el gol (només n'havia marcat 4). Des del minut 2, els bascos van haver de jugar el partit somiat. Mantenir l'avantatge al marcador contra un equip que, a dia d'avui, té moltíssimes dificultats per remuntar un resultat advers i que s'encalla contra equips defensen amb molts jugadors per darrere de la pilota.

01.png

5-3-2 de l'Alavés

Va ser un partit que va mostrar moltes carències de l'Espanyol amb pilota; circulació lenta i poc atreviment d'alguns jugadors. Els de Quique van tenir molts problemes per gestionar la possessió a partir del gol local i no van saber elaborar un circuit ofensiu coherent que donés amplitud, ritme i profunditat a parts iguals per generar superioritats i arribar a Pacheco. La naturalesa futbolística de Baptistao i Piatti condiciona -a vegades en excés- la manera de fer arribar la pilota a camp contrari però davant d'escenaris com el que es van trobar a Vitòria, sense pràcticament espais per mostrar la seva velocitat, la seva presència es va desdibuixant amb el pas dels minuts. L'Espanyol va apostar per un joc excessivament vertical contra un bloc defensiu amb superioritats a gairebé totes les línies. Els tres centrals de l'Alavés sobre els dos davanters blanc-i-blaus i els 3 migcampistes contra Darder i Fuego. Quique va voler abandonar les bandes a favor de concentrar més jugadors per dins però la fórmula va resultar contraproduent. Jurado a la dreta amb tendència a aparèixer i atacar espais interiors i Piatti, que tot i jugar a banda natural, va centrar molt la seva posició per convertir-se en una mena de mitjapunta, una ubicació que l'aïlla del joc i que resta potencial a les seves accions. Víctor Sánchez i Aarón no van compensar regularment aquests moviments i l'estructura ofensiva de l'Espanyol va quedar molt debilitada, amb poca amplitud i amb molts jugadors anul•lats per l'acumulació d'homes de l'Alavés per dins. Les centrades laterals des de ¾ van ser l'únic recurs per generar certa sensació de perill però la superioritat dels bascos a dins de l'àrea -imperial Rodrigo Ely- va minvar les possibilitats de trobar rematadors.

0203.png

Piatti, ocupant l'espai entre els mitjos i els davanters. Superioritat numèrica de l'Alavés en les centrades de l'Espanyol

Quique Sánchez Flores va canviar el sistema a la segona part per no perdre presència ofensiva. L'expulsió d'Hermoso i la poca productivitat a la primera part va obligar al tècnic madrileny a replantejar-se nous camins per competir el partit i pensar en una possible remuntada. Amb l'entrada de Naldo, l'Espanyol va passar a defensa de 3 amb Fuego i David López auxiliant els costats del brasiler. Darder i Jurado van formar el doble pivot. A les bandes, Aarón per l'esquerre i Piatti per la dreta com a carrilers i Baptistao i Gerard formant una doble punta d'atac. L'Espanyol va guanyar més fluïdesa en la circulació però es va tornar a precipitar amb les passades verticals sobre una defensa cada cop més replegada i superior en el joc aeri. La modificació de l'esquema podia fer pensar en un exercici constant de centre-remat però Quique va tornar a deixar les dues bandes força debilitades: Aarón no destaca pel seu desbordament, Piatti -l'únic extrem pur- va jugar a cama canviada i sense cap recanvi a la banqueta que pogués solucionar aquest dèficit, l'Espanyol va tornar a prioritzar l'acumulació de jugadors per dins (Melendo) abans que obrir el camp i estirar les línies locals.

04.png

QSF va canviar l'esquema i l'Espanyol es va organitzar en un 3-4-2

L'Alavés no es va exposar gens en atac tot i la superioritat numèrica i va prioritzar la defensa del resultat. En moltes fases va endarrerir encara més el bloc defensiu, passant del 5-3-2 al 5-4-1 amb Munir com a home més despenjat per aprofitar algun contracop. Les poques vegades que va poder estirar-se va aprofitar la banda esquerre, força debilitada per la falta d'un lateral pur i un Piatti més centrat en tasques ofensives que en defensar.

Joan Camí

@JoanCami     

<< Tornar Fer comentari 1136 | 0 | Imprimir | Enviar


 28/11/2017 El análisis del Espanyol - Getafe
 21/11/2017 L'anàlisi de l'Espanyol - València
 31/10/2017 L'anàlisi de l'Espanyol - Betis
 24/10/2017 L'anàlisi del Real Sociedad - Espanyol
 14/10/2017 L'anàlisi de l'Espanyol - Levante
 02/10/2017 L'anàlisi del Real Madrid - Espanyol
 26/09/2017 L'anàlisi de l'Espanyol - Deportivo
 22/09/2017 L'anàlisi del Vila-real - Espanyol
 19/09/2017 L'anàlisi de l'Espanyol - Celta
 27/02/2017 L'anàlisi de l'Espanyol - Osasuna
1 | 2 | 3 | 4 | 5