AVUI A POL

L'ANÀLISI POST-PARTIT

L'anàlisi de l'Espanyol - Betis

En una competició cada cop més exigent, el joc planteja nous reptes que posen a prova la capacitat de reacció d'entrenadors i jugadors per resoldre-les favorablement. A banda del gol, el bé més preuat d'aquest esport i el que més diners costa, l'objectiu de tots els equips és sempre el mateix; aconseguir més avantatges que el rival per obtenir més opcions de veure porteria. Cadascú a la seva manera, és clar. Més enllà de definir un model de joc, quelcom amb el que s'identifica qualsevol equip, per més bàsic que sembli, els entrenadors cada cop més han de preparar els seus jugadors perquè siguin capaços d'interpretar i executar la millor solució davant les diferents situacions que planteja el joc. Que en són moltes i en constant evolució. Noves exigències que ‘obliguen' als equips a matisar i diversificar la seva proposta sense renunciar a les característiques del seu grup. Si parlem d'entrenadors, a la Lliga espanyola segurament podríem classificar-los, a grans trets, en dos grups; els que es casen amb una idea des del principi i els que s'adapten al context. Quique Setién en el primer grup i Asier Garitano en el segon, poden ser dos bons exemples per explicar-ho i entendre-ho. El Betis d'aquesta temporada s'ha convertit en un equip molt reconeixible des del primer dia. De la mà de l'entrenador cantàbric, els verds-i-blancs s'han mostrat fidels a una proposta molt associativa, que ja van mostrar la UD Las Palmas i el Lugo amb el mateix entrenador. En el seu pas per Cornellà es van topar amb Quique Sánchez Flores, un dels millors especialistes a dissenyar estructures defensives contra equips amb un gran tracte de pilota.

Precisament aquí, en l'estructura defensiva que va presentar l'Espanyol en pressió, és on va estar una de les dues claus del partit. Els blanc-i-blaus van dibuixar un bloc alt des del primer minut per dificultar la sortida del Betis en primera línia. Els andalusos necessiten sentir-se segurs en aquesta fase per edificar els seus atacs però el bon posicionament de l'Espanyol va obligar-lo a sortir de la seva zona de confort i a cometre errades que van permetre als de QSF recuperar la pilota i instal·lar-se a camp contrari en els primers minuts. Leo Baptistao i Gerard Moreno en posicions intermèdies per evitar la passada als centrals (Mandi, Amat) o al pivot (Javi García), emparellaments per dins de Javi Fuego i Darder amb els dos interiors del Betis (Fabián i Guardado) i el mateix amb Jurado i Piatti, saltant a pel central de la seva banda i centrant-se si la pilota s'iniciava per l'altre costat. En algunes situacions, el joc va comportar algun canvi de marques pels moviments dels jugadors del Betis, que alteraven la seva posició per oferir alternatives a Adán. Tot i això, el guió inicial no es va alterar i el Betis no va saber generar situacions favorables per trobar l'home lliure i progressar amb cert criteri. Davant d'aquest context, on tots els jugadors de l'Espanyol van tenir una referència clara per cobrir, l'única alternativa visitant va ser la pilota en llarg d'Adán cap a les disputes aèries de Sanabria o Joaquín, però van estar ben vigilats i superats en tot moment per David López, Hermoso i Víctor Sánchez. L'Espanyol va fer de Betis i el Betis d'Espanyol. Amb la diferència que uns estaven molt més còmodes que els altres. La bona tasca en pressió, per això, no es va traduir en una major producció ofensiva. La mobilitat dels homes més ofensius de l'Espanyol va desorganitzar la defensa verd-i-blanca i va generar més espais però la precisió en els últims metres va tornar a restar possibilitats al conjunt perico, a més d'una gran actuació individual de Jordi Amat, que no va perdre gairebé cap duel amb el davanter brasiler de l'Espanyol. Gerard i Leo Baptistao van caure constantment a banda per compensar els moviments de Jurado i Piatti, que van atacar zones interiors a l'esquena dels pivots del Betis. L'Espanyol no va generar en atac posicional i la sensació de perill sempre va arribar a partir de la transició post recuperació. Leo Baptistao ha mostrat una millor versió des que juga més a prop de l'àrea però segueix necessitant moltes ocasions per cantar gol.

analisi0102.png

Estructura de l'Espanyol en pressió alta. Estructura de l'Espanyol en fase ofensiva; Jurado per dins i Baptistao per fora. 

La segona clau del partit en clau Espanyol va ser la bona transició defensiva i posterior replegament. Els blanc-i-blaus tenen una de les millors fases defensives de la Lliga i ahir ho va tornar a demostrar. Canvis de ritme defensius per recuperar la pilota quan tot l'equip estava a camp contrari i replegament ràpid, ordenat i eficaç quan el Betis era capaç d'encadenar dues o tres passades i superar la primera pressió. Tot això, amb un control molt encertat dels tempos. Semblava que els jugadors sabien el que havia de passar en cada moment del partit. Quan passar d'un bloc alt a un bloc baix. Quan descansar amb pilota. Quan potenciar la transició ofensiva. Detectar quan es podia defensar cap endavant o quan s'havia de fer cap endarrere. D'aquesta manera, l'Espanyol va alternar pressions altes amb replegaments més baixos i va dominar totes dues fases durant gran part del partit, convertint el Betis en un equip inofensiu en atac.

analisi03.png

Replegament de l'Espanyol a camp propi. Ajudes defensives als costats.

Guardado no va entrar pràcticament en joc i l'atac posicional del Betis se'n va ressentir. Els de Quique Setién no van ser capaços de filtrar passades pels passadissos interiors i van orientar el joc cap a les bandes per buscar la superioritat però la circulació va ser lenta i els blanc-i-blaus van poder bascular sense problemes. Jurado i Piatti van arribar sempre a les ajudes, afavorint al 2vs2 amb els extrems i laterals del Betis i Darder i Javi Fuego van fer el mateix per oferir cobertures defensives a cada costat. L'Espanyol es va mostrar molt còmode i només va patir l'assetjament del Betis als últims minuts de la segona part, on el cansament de l'equip va 'justificar' alguns atacs més fluids del Betis. 

Joan Camí

@JoanCami    

<< Tornar Fer comentari 942 | 0 | Imprimir | Enviar


 28/11/2017 El análisis del Espanyol - Getafe
 21/11/2017 L'anàlisi de l'Espanyol - València
 06/11/2017 L'anàlisi de l'Alavés - Espanyol
 24/10/2017 L'anàlisi del Real Sociedad - Espanyol
 14/10/2017 L'anàlisi de l'Espanyol - Levante
 02/10/2017 L'anàlisi del Real Madrid - Espanyol
 26/09/2017 L'anàlisi de l'Espanyol - Deportivo
 22/09/2017 L'anàlisi del Vila-real - Espanyol
 19/09/2017 L'anàlisi de l'Espanyol - Celta
 27/02/2017 L'anàlisi de l'Espanyol - Osasuna
1 | 2 | 3 | 4 | 5