AVUI A POL

El tercer pal per Oriol Rosell

El retorn del rei

Hi ha una frase feta que diu que el temps posa cadascú al seu lloc, i com tota bona frase feta es compleix gairebé sempre. No té sentit debatre la sortida de Tamudo de l'Espanyol gairebé set anys després, ja en vam parlar prou aleshores, però em ve de gust analitzar què ha passat amb els cinc protagonistes principals del culebrot durant aquest temps: el representant, el president, el director esportiu, el directiu responsable de l'àrea esportiva i el propi jugador. Que cadascú tregui les seves pròpies conlusions.

El representant, Tomás Durán, va ser qui va iniciar el foc assegurant que el club volia vendre Tamudo. No era la primera vegada que feia declaracions incendiàries, però aquest cop va traspassar la línia vermella. Actualment continua a la mateixa agència de representació juntament amb Vicente Biurrun i dos socis més, portant els contractes de jugadors importants com Griezmann o Xabi Alonso i d'entrenadors de primer nivell com Emery o Valverde. Podrà caure bé o no el personatge, però és evident que professionalment li ha anat molt bé durant aquests anys.

L'aleshores president, Daniel Sánchez-Llibre, va ser qui va donar un cop de puny a la taula i va fer públic un document en què es demostrava que Tamudo i el seu representant van demanar una important rebaixa de la clàusula de rescissió. La figura de l'expresident genera molta controvèrsia entre el poble perico, però és evident que és un dels presidents més importants de la història del club, tant a nivell esportiu com patrimonial. És cert, però, que la seva gestió econòmica ens va dur a un deute inassumible que ha portat el club a una situació crítica els darrers anys. Va vendre les seves accions i viu el dia a dia del club com un soci més, tot i que en el seu moment es va dir que assessoraria la directiva actual del club. No sabem del cert fins a quin punt això és així.

El director esportiu aquella temporada era Ramon Planes, que es va mantenir al càrrec fins la sortida de Mauricio Pochettino. La seva etapa va estar marcada per llums i ombres, amb grans fitxatges com el d'Osvaldo i inversions desastroses com les d'Albín o Adrián Luna. Després de la seva etapa a l'Espanyol va treballar a la secretaria tècnica del Tottenham una temporada i va exercir de director esportiu de l'Elche una altra. Aquest estiu ha estat nomenat director esportiu del Rayo Vallecano, que no ha començat gaire bé la temporada. Podríem dir que, si bé no li ha faltat feina, la seva carrera com a director esportiu ha donat un evident pas enrere.

El directiu responsable de l'àrea esportiva que va protagonitzar un dels episodis del culebrot sortint a una roda de premsa juntament amb Ramon Planes era aleshores Germán de la Cruz. Des que va abandonar el club n'hem sabut poca cosa més enllà d'haver presentat (i perdut) denúncies contra Francesc Via, Genís Vera i l'expresident Ferran Martorell. No sabem res de la seva vida professional actual, però li desitgem de tot cor un munt d'èxits, que li vagi tot d'allò més bé i que continui d'aquesta manera ben allunyat dels llocs de responsabilitat del nostre club.

I el rei, Tamudo, ha tornat. Després de deixar l'Espanyol va fer una bona temporada a la Real Sociedad per acabar marxant al Rayo Vallecano, on va aconseguir un altre històric per als madrilenys. A partir d'aquí va viure una aventura fallida a Mèxic, un retorn fugaç a Vallecas i dues temporades al Sabadell on, tot i fer uns quants gols, l'edat li va acabar passant factura. Des de l'anunci de la seva retirada ara fa un any hem vist un Tamudo afable i més comunicatiu que quan jugava, potser preparant ja el seu retorn a casa. Ara que s'ha confirmat l'esperada notícia cal que tingui un paper clar dins del club i que no sigui només un nom per quedar bé davant del soci. La llegenda del més gran ha de romandre intacta, prou mal se li va fer ja aquella fatídica tardor de 2009. Llarga vida al rei!

Oriol Rosell 


 13/09/2017 Quin és l'objectiu?
 04/09/2017 El derbi es pot guanyar
 20/08/2017 Competim, doncs existim
 05/06/2017 Benvingut, Girona!
 18/04/2017 El mètode Quique
 11/03/2017 Tenim un pla
 20/02/2017 No perdem la fe
 12/01/2017 Els altres catalans
 20/12/2016 La simfonia del Camp Nou
 04/12/2016 L'arquitecte
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 18