AVUI A POL

Petits Accionistes per APMAE

Façanes, grades i diners
Entre els dies 25 i 26 de juliol vaig assistir al congrés de Supporters Direct, la federació que aplega a associacions de petits accionistes i de clubs populars propietat dels seus aficionats, tan de futbol com de rugby, i ben aviat d'altres esports com el basket o el cricket. 

El congrés va tenir lloc a l'estadi de Wembley, un recinte que impressiona per la seva història, la seva arquitectura... i el seu cost, per sobre dels 1.200 milions d'euros.

Em va cridar l'atenció les pantalles situades a la façana que donen a l'Olimpic Way, el passeig que hi ha entre l'estació de metro de Wembley Park i l'estadi. Desconeixia l'existència de pantalles a les façanes d'estadis on es projecta publicitat, i a més que estiguessin situades en les finestres de les oficines, i que permeten l'entrada de llum solar. Aquí teniu un vídeo.

Les pantalles leds les va instal·lar l'empresa Daktronics, especialitzada en pantalles de marcadors esportius (ha instal·lat el vídeo marcador més gran del mon al Everbank Field, estadi de l'equip de futbol americà Jacksonville Jaguars) i publicitat en les façanes de casinos i altres edificis. Per si teniu curiositat, en aquest link podeu veure uns quants dels seus treballs.

Mentres mirava articles sobre futbol, economia i màrqueting per pujar al Facebook i Twitter de l'APMAE, em vaig trobar amb la noticia sobre un litigi que tenen els nostres veïns i em va fer recordar que ells tenien un projecte molt similar per a la seva ciutat esportiva, amb la idea de fer-ho també a la façana del Nou Camp, un cop remodelat.

Breument, el projecte era l'emissió de publicitat a través d'unes pantalles de leds instal·lades a la façana de la nova masia (que com les de Wembley permetien el pas de la llum). La instal·lació, el manteniment i la gestió corresponia a l'empresa que va construir la ciutat esportiva. El FC Barcelona i l'empresa Muro Cortina Modular Group (MCM)  es repartien al 50% els beneficis, calculats per l'empresa en uns 80 milions d'euros anuals. Podeu veure un vídeo del projecte clicant aquíFinalment no es va dur a terme i el grup empresarial ha dut al Barça a judici per incompliment de contracte.

No vaig poder evitar pensar si un projecte similar seria viable al nostre estadi, es a dir, que una empresa instal·lés, mantingués i explotés una mega pantalla a la façana i a l'edifici de les oficines, de LEDs on es pogués emetre publicitat i compartís amb L'Espanyol els beneficis. Al cap i a la fi el nostre estadi esta a tocar de l'autovia A-2 i del Centre Comercial Splau, el segon de l'estat en nombre de visitants, sense oblidar-nos de la nostra ciutat esportiva situada a la intersecció de l'autopista del Maresme i la Ronda a la que es podria instal·lar un suport publicitari en LEDs. El que hi ha actualment és de paper.

He de reconèixer que desconec si les reglamentacions sobre aquesta matèria permetrien la seva col·locació. A més qualsevol modificació substancial de l'estadi ha de comptar amb el vist-i-plau dels arquitectes que el van projectar, però informar-se sobre la possible viabilitat, si es que encara no s'ha fet, no ha de suposar un gran cost, mentre que en canvi el benefici podria ser força quantiós. A més, el Conseller Delegat de MCM, Antonio Garcia-Valdecasas era cosí de la desapareguda ex-consellera Julia Garcia-Valdecasas, i pel que m'han comentat, també es perico.

Seguim amb altres formes d'explotació econòmica de l'estadi. El mes de setembre vaig anar a Mestalla, i em va cridar l'atenció que existís una "Grada Damm". Un cop més vaig tornar a pensar si això es podria aplicar al Power 8, i buscant informació relacionada a Internet vaig trobar que l'exemple perfecte es troba, un cop més, a Alemanya, concretament al Veltins Arena, l'estadi del Shalke 04, on com podeu veure a l'enllaç, actualment 3 de les 4 grades tenen nom comercial (no fa gaire eren totes 4, com podeu veure a la foto de sota).

A Espanya el Real Murcia ho va estudiar quan es va inaugurar la Nueva Condomina, i fora del futbol al Circuit de Catalunya diversos revolts van ser batejats amb el nom de grans empreses (REPSOL, SEAT, La Caixa...)

Desconec si l'acord amb Power 8 permetria poder tenir, per posar un exemple, un Gol Damm, un Gol Coca Cola, un Lateral Puma i una Tribuna Caixabank. Si no hagués impediment en el contracte del Naming Right de l'estadi podria ser una interessant font de recursos a treballar, en el supòsit que actualment no s'estigui fent.

Ferran Marín 


 18/12/2017 Contant els comptes
 16/06/2017 Després de l'hoquei, seguim amb el vòlei?
 20/03/2017 Fem seccions?
 27/07/2016 Compra de acciones: información de servicio
 20/06/2016 Participa del sueño
 18/05/2016 Vols fer-li una pregunta a Ramon Robert?
 05/02/2016 El nomenament de consellers per cooptació
 16/12/2015 Per què votarem no... un altre cop
 27/11/2015 De comptes i de càncer
 02/09/2015 En el nom de la seguretat
1 | 2 | 3